10 mei (Delfzijl 1940/Zeist 2011)

Inleiding.

Het is vandaag 10 mei 2011 en het is een warme dag, een dag waarop je buiten moet zijn om van de natuur te genieten. En dat is echt een dag voor mij, al jaren. Maar ik realiseer me wel dat dit niet voor mij alleen geldt, nee het geldt voor ons allen, voor iedereen. En bovendien niet alleen voor ons mensen, maar als je goed om je heen kijkt zie je dat ook de dierenwereld opleeft. Iedereen is dus blij: mens en dier.

Maar ja, naast mens en dier leven ook nog andere organismen. Wat een uitbundig ontwakend leven in de plantenwereld, varierend van boom tot struik, van aangewaaid plantje tot ontluikend onkruid. En dat allemaal in de maand mei, mijn maand want ik ben in mei geboren.    

 1940.

Omstreeks half 4 in de ochtend werden we door luide explosies gewekt, zo snel als mogelijk was gingen we richting haven waar we de puinhopen aantroffen van vernielde kranen, van de verwoeste markante vierkante vuurtoren op de zeedijk (van hetzelfde type als de iets noordelijker vuurtoren aan de dijk bij Nansum). Ook de zeesluis in het Eemskanaal was onklaar gemaakt. Bij ons en bij veel huizen werden stroken bruin papier op de ramen geplakt om evt. scherfwerking van rondvliegend glas te beperken.

Maar daar hadden wij geen tijd voor, er was zoveel te doen om ons heen, dus opnieuw naar ‘de dijk’.  Op zeker moment horen we vliegtuiggeronk en dan zien we vanuit het zuiden (richting Termunterzijl) een drie-tal vliegtuigen de kustlijn volgen, onze richting op. Een groot vliegtuig (een Ju-52?) in het midden en geflankeerd door 2 kleinere vliegtuigen (jachtvliegtuigen?) komt langzaam overvliegen en dan horen we geweervuur, afkomstig van Nederlandse soldaten in de haven of  op de dijk. De Duitsers reageren niet op dit vuur en vervolgen rustig hun weg. Op de Eems, de zeearm tussen Delfzijl en Emden (Ost-Friesland/Duitsland) is geen scheepvaartactiviteit waar te nemen en we verlaten de dijk op zoek naar nieuw avontuur.

En dat komt er, vlakbij ons huis aan de Buitensingel, voor de R.K.kerk en voor het huis van de heer Tjark van Dijk. Van Dijk, scheepsmakelaar/scheepsbevrachter in het dagelijks leven is tevens reserve-majoor van de landmacht en als zodanig belast met de leiding van het garnizoen in Delfzijl. Nu de havenfaciliteiten zijn opgeblazen zit zijn taak er op (althans zo werd destijds beweerd) en konden de militairen Delfzijl verlaten. Met vele anderen heb ik erbij gestaan dat de militairen met hun fiets aan de hand, in de houding werden gezet en hun commandant zich afmeldde bij genoemde majoor, staande voor zijn huis. Na een commando gingen de 100 tot 150 (?) wielrijders langs de Buitensingel richting Damsterdiep om zich volgens zeggen via Groningen naar de Afsluitdijk te begeven. (Of die tocht gelukt is betwijfel ik, ik heb er totnutoe nooit meer iets over vernomen).

2011.

Het wordt – na aanvankelijke bewolking – weer een mooie warme dag. Helaas niet voor ieder levend schepsel. Want als ik zoals iedere ochtend weer voor mijn raam sta en geniet van het uitzicht hoor en zie ik vogels, grotere en kleinere. Mijn aandacht gaat uit naar een ekster in mijn tuin, zou hij de ekster zijn die eergisteren stukjes kaas – die ‘mijn’ eksters zo graag lusten – van mij heeft gekregen? Het antwoord blijft achterwege want de opwellende vraag stokt: De ekster reageert totaal anders dan de Duitse formatie destijds boven Delfzijl, vandaag exact 71 jaar geleden. Hij vervolgt niet rustig zijn weg maar duikt in mijn heg om met een spartelend pas uit het ei gekropen vogeltje in zijn bek weer naar boven te komen. Na een paar happen is het gebeurd, het afweergeluid van de ouder ten spijt. Meteen wordt de volgende aanval ingezet en wij (mama-JanDor die ik inmiddels ook gealarmeerd heb) zijn getuige van weer een drama. Een aanwezige duif, kennelijk een vredesduif, wil intervenieren maar verlaat na bedreiging het toneel.

Wij zijn een uur later op weg naar een vriendin die vandaag haar 90e verjaardag viert, mevrouw Lien Mensink-Leithauser.  We wensen haar en haar kinderen (ook aangetrouwd) alle goeds toe.

Dit bericht is geplaatst in Algemeen. Bookmark de permalink.

Één reactie op 10 mei (Delfzijl 1940/Zeist 2011)

Reacties zijn gesloten.