De Langste Dag

Het is vandaag de 25e dinsdag in het jaar 2011, een speciale dinsdag want het is vandaag ook nog eens de langste dag van  dit jaar. Althans zo heb ik het vroeger geleerd maar nadien ook in twijfel zien trekken toen ik wat ouder werd.

Maar ik hou me er vandaag maar aan, ik zit in mijn kamer achter mijn laptop en zie voor me een lichtblauwe lucht doortrokken met trails, sommigen heel smal en kort  met een lichtend puntje dat als een potloodpunt een streep trekt aan de hemel, oudere lijnen van wolken herinneren aan vliegtuigen die reeds geruime tijd geleden zijn overgevlogen.

Ik heb al vele jaren geleden dit fenomeen meegemaakt, maar toen waren het geen individuele vliegtuigen, maar formaties bommenwerpers die bij vele honderden overkwamen en waarbij de gehele lucht letterlijk dooortrokken was van vliegtuigtrails. Ik woonde toen in Delfzijl en de Geallieerde luchtvloten kwamen bij dag en bij nacht over om de Noordduitse steden aan te vallen, ’s nachts luisterden we naar het gebrom van die toestellen, naar het specifieke geluid van de reeds overgevlogen toestellen. Maar overdag was het indrukwekkend, een gestreepte hemel richting West naar Oost.

De Langste Dag. Ik heb dikwijls de film gezien maar ook die tijd meegemaakt. Het was een tijd van grote ellende, maar ook van hoop.

En nu recht tegenover mij zie ik de roodachtige hemel die aangeeft waar de ondergaande zon zojuist is verdwenen en denk ik weer aan de dag van vandaag, de Langste Dag die nu met de Noorderzon is vertrokken.    

Dit bericht is geplaatst in Algemeen. Bookmark de permalink.

5 reacties op De Langste Dag

Reacties zijn gesloten.