Roboeskool en de Muur

Herdenking van de Val van de Berlijnse Muur,

Zoeven las ik op internet dat een herdenking in Berlijn heeft plaatsgehad waar 3 oud-regeringsleiders als hoofdpersonen aanwezig waren, het waren: Michael Gorbatshov, George Bush (Sr) en Helmuth Kohl.

Het feit werd herdacht dat de Berlijns Muur 20 jaar geleden werd opengebroken nadat hij meen ik in Augustus 1963 werd gebouwd en dat was bijna 20 jaar later dan ik  in februari 1954 bij Checkpoint Charley heb gestaan, op Tempelhof een week heb gelogeerd en persoonlijk een onverwacht bezoek regelde met de Regierende Burgermeister (Oberburgermeister) van West-Berlijn: Dr. Walther Schreiber. Het gesprek in zijn villa vond spontaan plaats en duurde ongeveer 1 1/2  uur.

Ik wist waar ik over sprak, ik was van Gereformeerde huize en dus Antirevolutionair, tevens voorzitter van de Delfzijlse Arjos (AR-jongeren), had de bezetting  meegemaakt, na de oorlog alles gevolgd via radio en krant, en de Duitse opbouw bestudeerd.

Nadat ons een cognac was geserveerd (de temperatuur buiten was -18 C, sprak ik over het doel van mijn komst: de wederopbouw van West-Duitsland en van West- Berlijn in het bijzonder. Ik kreeg  op rustige wijze  duidelijke antwoorden op al  mijn vragen,  het  gesprek verliep in het Duits (“Der Herr spricht gut Deutsch”  zei mijn gastheer tegen een mevrouw die bijna geruisloos hem vroeg of zij soms moest ‘dolmetschen’).

Vanwege mijn onaangekondigd-, onverwacht bezoek en zijn correcte houding tegenover een 25-jarige enthousiasteling  meende ik na 90 minuten hem eveneens correct te moeten bedanken. Hij begeleidde mij tot aan de voordeur na mij nog de naam van de top-ambtenaar op het stadhuis Scho”nbrunn te hebben gegeven bij wie ik de volgende ochtend allerlei Berlijn-documentatie zou krijgen.

Roboeskool.

Voor de oorlog liep een groentenventer met een handkipkar door de Delfzijlse straten, hij verkondigde luidkeels welke groenten hij in de aanbieding had (helaas kan ik nu niet zo gauw op zijn naam komen, komt nog wel). Het ging alles op zijn platgronings, wij konden dat nadoen, wij konden dat als 6,  8 of 10 jarige even goed (dachten we). We mochten dat alleen niet vlakbij hem doen:  “Roboeskool, andivie, spinoazie, prai….”   (Roboeskool=rode kool) 

En daar moest ik zostraks aan denken toen ik las over die 3 ex-wereldleiders in Berlijn (vandaar de volgorde):

Ro… Boes….Kool  >>>>   Rode leider…….Bush…..Kohl

Dit moest ik toch even kwijt.

N.B. Ik heb geen umlaut etc. kunnen vinden, ik moet deze blog meteen versturen anders gaat hij – zoals zovele concepten voordien – de mist in.

N.B.-2  Ik ben aan het experimenteren en daar zal ik nog wel even mee doorgaan, ten koste van degenen die mijn blog lezen maar terzijde leggen omdat mijn verhaal hen niet (voldoende) interesseert. Maar ja, ik ben een laatbloeier, mijn excuus: ‘beter een laatbloeier dan geen bloeier’ (en dit slaat natuurlijk nergens op).

‘Fijne avond nog’  wenste  de Turkse schoenmaker mij vanmiddag toe toen ik het rode schoentje (van mama @JanDor)dat hij gerepareerd had, weer ophaalde. Ik was voor ’t eerst in zijn zaak, hij ‘burgert in’ en dat doet me goed, ik vergelijk dat met mijn ‘twitter’- en ‘blog’ activiteiten.

“Fijne avond nog” allemaal 🙂

Dit bericht is geplaatst in Algemeen. Bookmark de permalink.